Rownania
Klulak: Mariusz Czerkawski i Jimmy O’Brien w jednym sezonie NHL zdobyli w sumie 100 bramek. Kluby obu
zawodników za każdą zdobytą bramkę wypłacały hokeistom z góry ustaloną premię. Po sezonie
okazało się, że obaj zawodnicy otrzymali za strzelone bramki równe kwoty. Gdyby Czerkawski
zdobył tyle bramek ile O’Brien, to otrzymałby 72000$, zaś gdyby drugi strzelił tyle bramek ile
pierwszy, to otrzymałby 32000$. Oblicz, ile bramek zdobył każdy z nich i jaka była wysokość
premii w obu klubach za strzelenie bramki.
prosze tylko o omowienie ukladu rownan co z czego
2 maj 11:47
Klulak: jest ktos w stanie mi pomóc
2 maj 12:52
Pytający:
a − ile bramek zdobył Czerkawski, a∊ℕ, 0<a<100
100−a − ile bramek zdobył O’Brien
b − wysokość premii Czerkawskiego
c − wysokość premii O’Briena
| ⎧ | ab=(100−a)c // otrzymali równe kwoty | |
| ⎨ | (100−a)b=72000 // gdybanie |
|
| ⎩ | ac=32000 | |
2 maj 13:48