Funkcja kwadratowa
marek3201: Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x) = −12x2 + 32x − 1. Największą
wartością tej funkcji w przedziale <2;4> jest:
A. −3
B. 0
C. 18
D. 32
2 maj 00:19
astro:
| | b | | 3 | |
Globalne maksimum jest w x=− |
| = |
| , co nie należy do <2,4> |
| | 2a | | 2 | |
Liczymy wartości w x=2 i x=4
dla x=2 mamy y=−0.5*(2
2−3*2+2)=−0.5*(4−6+2)=−0.5*0=0
dla x=4 mamy y=−0.5*(4
2−3*4+2)=−0.5(16−12+2)=−0.5*6=−3
Więc największa wartość to 0
2 maj 00:26
marek3201: Teraz to widzę, dziękuję bardzo!
2 maj 00:33