Wyznacz zbiór wartości funkcji f
delta6969: Rozważmy równanie x2 −(m+2)x +m2 =m−2 z niewiadomą x. Funkcja f przyporządkowuje każdej
wartości parametru m, dla której istnieją pierwiastki x1, x2 tego równania liczbę x13+x23
+2(x1+x2)3.
Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
Nie chodzi mi o rozwiązanie powyższego zadania, a jedynie upewnienie się w pewnej kwestii: w
poleceniu wyraźnie jest napisane że "dla której istnieją PIERWIASTKI x1, x2"− czy w
założeniach w takim razie nie powinien znaleźć się warunek że Δ>0 (w pierwszym równaniu z
niewiadomą x). W odpowiedziach do tego zadania autor jako jeden z warunków podaje Δ≥0. Czy w
tym przypadku nie jest tak że jeśli Δ=0 to warunki zadania nie zostaną spełnione?
1 maj 23:17
hmmm: Jak Δ=0 to x
1=x
2, tez dobrze

Potem wzory viete'a
1 maj 23:33
Jack:
jak zawsze naciagane, nie martw sie, na maturze bedzie precyzyjnej
1 maj 23:37
delta6969: Tak− zdecydowanie liczę na to że w przyszły wtorek podobne polecenia się nie powtórzą
1 maj 23:53
5-latek: Bo w CKE pracuja jełopy
Moze i w zyciu prywatnym to wartosciowi ludzie ale nie maja w zwyczaju odpowadac na emiale
2 maj 08:57