Oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym an= U{sin n}{n²+1}.
moniq: | sin n | |
Oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym an= |
| . Mam to zrobic z twierdzenia o trzech |
| n²+1 | |
ciagach. Ogolnie ogarniam granice ale nie mam pojecia co z tym sinusem zrobic ...
![emotka](emots/1/smutny.gif)
pomoze
ktos?. Bede wdzieczna
1 maj 23:03
MILETA: −1≤sinn≤1
1 maj 23:04
1 maj 23:05
moniq: Wlasnie ale sie zastanawiam skad ta 1 i −1
1 maj 23:22
Jack:
a jaki jest zbior wartosci sinusa ? − najwieksza i najmniejsza wartosc?
1 maj 23:25
moniq: Hmm... mam to sprawdzic w tej tabelce
![](emots/2/pytajnik.gif)
No to by sie zgadzalo bo tu jest sinus od 0,017 do 1
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
O to choddzi
1 maj 23:28
Jack:
sinus ma zbior wartosci w przedziale −1 do 1...
nwm jakie 0,017?
1 maj 23:30
moniq: Skad bierzesz ten zbior wartosci sinusa
1 maj 23:31
Jack: ze szkoly sredniej...
z internetu?
skad kolwiek
wpisz w internety "zbior wartosci sinusa"
1 maj 23:32
hmmm: Mozesz uznac, ze masz sie tego nauczyc na pamięc
1 maj 23:33
hmmm: cosinus też tak ma jak coś
1 maj 23:34
moniq: Chodzi o wykres funkcji sinus i jego zbior wartosci tak
![](emots/2/pytajnik.gif)
Mam taki problem ze jeszcze nie
robilam takich funkcji...
1 maj 23:35
hmmm: to uznaj to za fakt
![emotka](emots/1/mruga.gif)
sinx,cosx∊[−1,1]
1 maj 23:36
moniq: No w sumie tak. Moge sie rego nauczyc. Czyli nie ma juz od tego.innego wytłumaczenia...?
1 maj 23:37
Jack:
yyy
obliczasz granice
i to nie zwykla granice, tylko z sinusem
i to jeszcze za pomoca 3 ciagow
i nie wiesz co to sinus?!
matko jedyno
1 maj 23:37
hmmm: Chociaz wynika to z definicji jak zoabczysz czym jest sinus (nawet z tablic maturalnych)
1 maj 23:37
hmmm: Hahhah Jack, jesteś dobry
1 maj 23:37
moniq: Wiem czym jest sinus ale zdaje mi sie ze zbior wartosci okresla sie tylko na funkcji a funkcji
trygonometrycznych nie mialam
1 maj 23:40
hmmm: No tak, zeby mówic o zbiorze wartosci trzeba miec funkcje, ale sinus i cosiuns są licealne, o
to chodizlo Jackowi
1 maj 23:41
moniq: Z tablic maturalnych masz na mysli tabele wartosci funkcji trygonometrycznych
1 maj 23:41
hmmm: Nie, ogólną definicje, nie tylko dla trójkąta prostokątnego
1 maj 23:42
hmmm: czym jest sinus, cosinus, tangnes.... to z układem współrzędnych
1 maj 23:43
Jack: wpisz "sinusoida" w google, tam zobaczyc jak wyglada funkcja f(x) = sinx
1 maj 23:44
moniq: Okej dzieki wielkie za odpowiedzi
![emotka](emots/1/mruga.gif)
. Chyba wiem juz o co chodzi. chodzi
1 maj 23:53