technikum matura równania i nierówności trygonometryczne
Niewiem: sin2x = |cosx| + cosx x e <0;2π>
rozpatrzyłem to na x ≥0 i x <0 i wyszły mi 4 rozwiązania
a matemaksowi wyszły 3, i to jedno o które mam więcej to 2π. On popełnił błąd czy ja?
1 maj 22:45
Milo: P − prawa strona równości
P = 2cosx, gdy cosx ≥ 0 oraz P = 0, gdy cosx<0
mamy więc
| | π | | 3π | | π | | 3π | |
P = 2cosx, gdy x∊<0, |
| >∪< |
| ,2π> oraz P = 0, gdy x∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin2x = 2sinxcosx
stąd
| | π | | 3π | |
2sinxcosx = 2cosx, gdy x∊<0, |
| >∪< |
| ,2π> |
| | 2 | | 2 | |
2cosx(sinx−1)=0
cosx = 0 lub sinx = 1
| | π | | 3π | |
oraz sin2x = 0, gdy x∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Z tego wynika, że 2π nie jest rozwiązaniem (należy ono do pierwszego przypadku, a cos2π=1 i
sin2π=0
1 maj 22:50
dociekliwy:
To tozpatruj; cosx ≥ 0 lub cosx < 0
1 maj 22:50