z
zadanko: W ulu jest x pszczółek. Jeżeli połowa z nich wyleciała z ula, a połowa z reszty śpi to na
straży jest tylko 50 pszczółek. Ile łącznie jest pszczólek w ulu
1 maj 22:25
yht:
x − cały ul
0,5x − wyleciał
0,5*0,5x = 0,25x − śpi
x−0,5x−0,25x = 50 − na straży
0,25x = 50 |*4
x = 200
łącznie jest 200 pszczółek w ulu
1 maj 23:14
kyrtap: fajne zadanko
1 maj 23:15
zadanko: Dziękuje!
1 maj 23:15
Jack:
w ulu sa 204 pszczolki
1 maj 23:22
Jack: bo krolowa ani nie spi, ani na strazy
1 maj 23:23
zadanko: A no racja
![](emots/2/zeby.gif)
to 201
1 maj 23:26
Jack:
204 − wszystkie pszczolki
102 − zostalo w ulu po wylocie drugiej polowy
102 /2 = 51 −> tyle spi
zostaje nam 51 pszczolek z czego 50 jest na strazy, zatem ostatnia pszczolka to krolowa
204 a nie 201
paradoks pszczeli?
1 maj 23:29
zadanko: haha fajne!
1 maj 23:31