Zbiór punktów
ktoś: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
współrzędne (x.y) spełniają warunek logy−1(8x−x2) = 2
1 maj 22:11
Milo: 8x−x2>0
x(8−x)>0
x∊(0,8)
y−1>0 oraz y−1≠1
y>1 oraz y≠2
(y−1)2 = 8x−x2
y2 − 2y + 1 = 8x − x2
x2 − 8x + y2 − 2y +1 = 0 /+16
x2 − 8x + 16 + y2 − 2y + 1 = 16
(x−4)2 + (y−1)2 = 16
okrąg o środku (4,1) i promieniu 4 (nie cały, bo należy uwzględnić dziedzinę)
Zdaje się, że wyjdzie "górny" półokrąg tego okręgu bez punktów (0,1) oraz (8,1)
1 maj 22:23
Milo: **oraz bez punktów o rzędnej 2, oczywiście
1 maj 22:23
ktoś: Nie pamiętałem takiego sposobu! Dzięki
1 maj 22:26
'Leszek: Dziedzina :
y−1 > 0
y − 1 ≠ 1
8x − x2 >0
Czyli y ⊂ ( 1 , 2) ∪ ( 2 , ∞ )
x ⊂ ( 0 , 8 )
( y − 1 )2 = 8x − x2
y= 1 + √8x − x2
i wykonaj wykres !
1 maj 22:28
'Leszek: Sorry , tam jest przeciez okrag :
x2 − 8x + 16 + (y−1)2 = 16
(x − 4)2 + (y−1)2 = 42
1 maj 22:31
ktoś: Z tym y i pierwiastkiem to miałem, ale nie wiedziałem jak narysować z dobrą dokładnością to co
jest pod pierwiastkiem.
1 maj 22:31