matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria matura rozszerzona.
Master:
4
cosα + sinα=
3
ile wynosi cosα−sinα
1 maj 22:11
matura2017:
cosα+sinα=4/5, więc
16
(cosα+sinα)
2
=
25
16
1+2sinαcosα=
25
9
2sinαcosα=−
25
9
(cosα−sinα)
2
=1+
25
34
(cosα−sinα)
2
=
25
1 maj 22:15
Milo:
podnosząc obustronnie do kwadratu mamy:
16
1 + 2sinαcosα =
9
7
2sinαcosα =
9
2
sin
2
α − 2sinαcosα + cos
2
α =
9
√
2
|cosα − sinα| =
3
Wydaje mi się, że aby opuścić wartość bezwzględną potrzeba by jeszcze jakiejś informacji.
1 maj 22:16
Master:
W zadaniu nic więcej nie było, ale wielkie dzięki za pomoc.
1 maj 22:18