1 | ||
Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)= − | x2 + x + 2. Różnica między największą | |
4 |
1 | ||
f(x) = − | x2 + x + 2 | |
4 |
−1 | ||
p = | = 2 ∊ < 0, k > | |
−0,5 |
1 | ||
f(k) = − | k2 + k + 2 | |
4 |
1 | 1 | |||
q − f(k) = 3 − ( − | k2 + k + 2) = | k2 − k + 1 = 5 | ||
4 | 4 |
1 | |
k2 − k − 4 = 0 / * 4 | |
4 |
4 − 4√5 | ||
k = | = 2 − 2√5 < 3 − odpada | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |