β=60o
1)
Z tw. o odcinkach siecznej i stycznej:
x2=1*(1+8)
x=3
2)
W ΔEBD: ED=e
e2=12+32−2*1*3*cos60o
e=√7
3) ∡EOD=2α − kąt między styczną a cięciwą jest równy katowi wpisanemu opartemu na tej
cięciwie,
Kąt środkowy jest dwa razy większy.
4) W ΔOFE:
| 0.5√7 | 0.5√7 | |||
sinα= | ⇔ R= | |||
| R | sinα |
| 1 | 3√3 | |||
PΔ EBD= | *1*3*sin60o= | |||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
PΔ EBD= | *√7*3*sinα | |
| 2 |
| 3√3 | 3√7 | ||
= | *sinα | ||
| 4 | 2 |
| √3 | ||
sinα= | ||
| 2√7 |
| 2√7 | ||
R=0.5√7* | ||
| √3 |
| 7√3 | ||
R= | ||
| 3 |
Ja podobnie ( ale z Δ BFD "ekierki")
| √3 | ||
1/ |BD|=1 , |DF|= | , |BF|=0,5 | |
| 2 |
| √3 | ||
|ED|=√2,52+(√3/2)2= √7 i sinα= | ||
| 2√7 |
| |EG| | √7 | 2√7 | ||||
R= | = | * | ||||
| sinα | 2 | √3 |
| 7√3 | ||
R= | ||
| 3 |