prawdopdoobienstwo
PrzyszlyMakler: Niech A, B ⊂ Ω oraz P(A) = 0,4 P(B) = 0,8
| | 1 | |
Udowodnij, że P(A\B) ≤ |
| |
| | 2 | |
Wyszło mi, że
I z tego nic mi dalej nie wychodzi, prosze o pomoc
1 maj 21:10
Alky: P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
P(AuB)=1,2−P(AnB)
P(AuB)≤1
1,2−P(AnB)≤1
P(AnB)≥0,2
P(A/B)=P(A)−P(AnB)
P(A/B)=0,4−P(AnB)
P(AnB)=0,4−P(A/B)
0,4−P(A/B)≥0,2
P(A/B)≤0,2
Jestem dość słaby jeśli chodzi o prawdopodobieństwo i tutaj też chyba coś nie do końca wyszło.
Czy to jest na pewno dobrze ? : P(A/B)=P(A)−P(AnB) , a może generalnie coś popsułem ?
1 maj 21:22
PrzyszlyMakler: P(A\B) oznacza prawdopdoobienstwo warunkowe. [przynajmniej tak mi sie wydaje i tak jest w
kazdym zbiorze zadan]
1 maj 21:24
Alky: P(A\B) różnica zbiorów P(A|B) prawdopodobienstwo . Nie jest tak ?
1 maj 21:25
Alky: Oczywiście w pierwszsym przypadku chodzi o prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia będącego
różnicą zbiorów, a w 2 prawdopodobieństwo warunkowe
1 maj 21:26
Alky: Ale tak jak mówię orłem z tego zakresu też nie jestem, więc może ktoś mądrzejszy niż ja się
wypowie. Fajnie jakby ktoś mi powiedział jak z tym moim rozwiązaniem.
1 maj 21:27
PrzyszlyMakler: Na 95% tu chodzi o warunkowe.
1 maj 21:32
Milo: P(A∪B) ≥ 0,8 (prawdopodobieństwo sumy A i B musi być niemniejsze niż prawdopodobieństwo B)
1,2 − P(A∩B) ≥ 0,8
P(A∩B) ≤ 0,4 / P(B)
1 maj 21:35
PrzyszlyMakler: W sumie to było oczywiste, ale człowiek ma tak utarty ten schemat z tą sumą, że nic innego nie
stosuje.

Dziękuję
1 maj 21:40