h
matura2017: Mam takie zadanie, oblicz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość a=4. Podstawiam do
| a2√3 | |
wzoru P= |
| ale sie nie zgadza ![](emots/2/kwasny.gif) |
| 4 | |
1 maj 20:32
Alky: we wzorze a to długość boku.
Bok mając wysokość chyba najprościej z własności trójkąta 30 60 90
1 maj 20:34
matura2017: jasne (; DzIĘKI!
1 maj 20:34
Jolanta: | a√3 | |
wysokosć= |
| } gdzie a długośc boku |
| 2 | |
1 maj 20:34
Alky: No tak. Najłatwiej oczywiście przystawiając co wzoru na wysokość jak
Jolanta ![](emots/2/jezyk1.gif)
Wybacz
1 maj 20:36
1 maj 20:59
matura2017: Dzięki Smyku
1 maj 21:01
Jolanta: | b√3 | |
4= |
| zrobiłam bok b,zeby nie mylić z tą wysokoscia oznaczoną a |
| 2 | |
1 maj 21:04
matura2017: czyli w końcu przez 4, tak ?
1 maj 21:05
1 maj 21:07
matura2017: oki, dzieki
1 maj 21:17