ej
matura2017: Kiedy funkcja y=2x−4 przyjmuje wartości dodatnie? Sprawdzam sobie np, że dla x=1 mamy y=−2, dla
x=3 mamy y=2 itd.. Ale jak wyznaczyć wszystkie iksy od razu?
1 maj 20:30
Jolanta: 2x−4>0
1 maj 20:31
matura 2017:
1 maj 20:32
matura2017: hmmm
1 maj 20:33
Jolanta: czego nie rozumiesz?
1 maj 20:35
matura2017: Czy ja moge operować na x jak nie wiem co to jest?
1 maj 20:36
Jolanta: funkcja liniowa przybiera wartości od−∞ do ∞ tak ?
1 maj 20:37
matura2017: Tak, ale ja jeszcze nie znam iksa
1 maj 20:39
Jolanta: w której jesteś klasie?
1 maj 20:40
matura2017: pierwszej
1 maj 20:41
Jolanta: umiesz narysowac wykres funkcji y=x+2 ?
1 maj 20:41
matura2017: Tak, wybieram sobie dwa punkty i łącze je linią
1 maj 20:42
5-latek: To w takim razie
matura2017 przeczytaj dokladnie defincje funkcji (jesli trzeba to nawet
10razy
I tam jest napisane co to jest x .
Pani w przedszkolu nam mowila
1 maj 20:43
matura 2017:
Bez rysowania wykresu:
y=2x−4 i y>0 to 2x−4>0 ⇒ x>2 ⇒ x∊(2,∞)
1 maj 20:43
Alky: właśnie chciałem napisać po poście 20:40, że to chyba Twoja koleżanka z klasu
5−latku
1 maj 20:43
Jolanta: to ile dla y=x+2 wynosi wartość funkcji dla argumentu rownego 3 ?
1 maj 20:44
matura2017: Chodzi mi o to, że iksem może być np ,,koza" i co to znaczy 2*koza−4>0

Sorry to trudne
1 maj 20:44
matura2017: y=5
1 maj 20:44
Jolanta: czyli umiesz

odezwij sie jak będzie problem
1 maj 20:46
matura2017: Umiem na konkretnych iksach, ale nie ogólnie
1 maj 20:47
5-latek: Z kozami to moze byc problem
Natomiast z krowami juz nie bo mozna sobie poczytac ksiazke
Krowy w labiryncie
1 maj 20:48
Matura 2017:
Nie mów,że nie umiesz rozwiązać nierówności:
2x−4>0
dokończ.....
1 maj 20:48
Alky: matura2017 "x" w tym przypadku nie jest niewiadomą. x jest odciętą, a więc argumentami na
osi OX, czyli x∊(−∞,+∞). Wiesz ile wynosi.
1 maj 20:49
matura2017: Jest sens powiedzieć, że 2*koza>krowa? Grałem kiedyś w taką gre super farmer, moze kojarzyce
1 maj 20:49
Alky: matura 2017 skąd ta praca pod kryptonimem ? ^^
1 maj 20:50
Matura 2017:
Alky
do której "matury" ta wskazówka ? do m czy do M
1 maj 20:50
matura2017: ale mi namieszaliście
1 maj 20:51
matura2017: Wracaj Pani Jolo
1 maj 20:51
Alky: do M

Chciałem podkreślić przerwę. m nie ma spacji
1 maj 20:51
Matura 2017:
do M ?

( ja to wiem od ponad pół wieku
1 maj 20:53
Alky: Mówię o wpisie 20:50 ^^
1 maj 20:54
matura2017: Ludzie Pomóżcie MI
1 maj 20:56
Jolanta: Przygotowuję sie na jutro na naukę przed maturą.W mojej rodzinie sa tak duze roznice wieku ,ze
nie mam kiedy się nudzić
1 maj 20:59
matura2017: Fajna kobitka z ciebie

Mogłabyś być moją żonką ^^
1 maj 21:01
Kacper:
Ktoś wyraźnie się nudzi.
1 maj 21:18
matura2017: Ktoś wyraźnie jest poważny.
1 maj 21:29
Herman von : XD no niezle gosciu zycze zebys sie wyrobil
2 maj 05:31
5-latek: Wyrobi sie .
Dopiero jest w 1LO .
2 maj 08:58