Ekstrema
rekt: Funkcja okreslona jest wzorem f(x)= −2x
3+15x
2
| | 7 | |
Ekstrema lokalne wychodza mi 0 i 5 a w odpowiedziach jest 0 i |
| |
| | 2 | |
1 maj 19:37
Alky: f'(x)=−6x
2+30x
f'(x)=0⇔−6x
2+30x=0
x(−6x+30)=0
x=0 v x=5
f(0)=0
1 maj 19:40
rekt: | | 7 | |
Kolejny raz odpowiedz w Kielbasie jest zle podana poniewaz tam wyliczano wartosc z |
| a |
| | 2 | |
nie 5.
1 maj 19:45
Alky: Aha, a f(5) oczywiście 125 xD
1 maj 19:48
rekt: A jeszcze takie jedno zadanko. Który wyraz ciągu o wyrazie ogólnym an=−2n3+15n2 jest
najwiekszy?
Obliczylem pochodna i probuje wyjac p z pochodnej ale cos mi to nie wychodzi wiec nwm czy to
aby na pewno dobra metoda
1 maj 19:52
Alky: Inne zadanko mówisz ?

Normalnie. Wyciągasz p z pochodnej i zostaje..ochodna. Smieszki
Jak obliczysz pochodną tak jak w 19:40 i wyciągniesz n przed nawias to widać 2 ekstrema. Dla
n=0 minimum lokalne ( ale nie globalne bo lim
n−>∞ a
n=−
∞) i maksimum globalne dla n=5,
które wynosi 125
Więc odpowiedz n=5
1 maj 20:01