trygonometria
aza: Cześć
Jaki jest dość prosty i przyjemny sposób liczenia wartości takich rzeczy:
sin22,5
1 maj 19:22
5-latek: Tak wzory polowkowe
| 45o | |
znasz sin45o to policzysz sin |
| |
| 2 | |
1 maj 19:23
aza: sinα=2sinα2cosα2
coś takiego czy w ogóle źle?
1 maj 19:27
5-latek: a cos45
o= sin45
o
1 maj 19:29
Janek191:
Może być
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i "1" trygonometryczna
1 maj 19:29
5-latek: Witaj
Janek 191
1 maj 19:30
aza: co to za wzór? w karcie wzorów chyba go nie ma
1 maj 19:30
Janek191:
Witaj
1 maj 19:31
aza: Janek a jak to zrobić 1 trygonomatryczną?
1 maj 19:32
5-latek: Do rozwaizania masz uklad rownan
| x | | x | |
{cos2 |
| +sin2 |
| = 1 (to jest wlasnie jedynka trygonometryczna |
| 2 | | 2 | |
| x | |
W drugim rownaniu wyrazilismy funkcje kątr |
| w zaleznosci od funkcji kąta x |
| 2 | |
cos
2x−sin
2x= cos2x
Odejmujac stronami od pierwszsego rownanie drugie dostaniesz
| x | | x | | 1−cos | |
2sin2 |
| = 1−cosx ⇒sin |
| = ±√ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
============================================
jesli dodasz te rownania do siebie dostaniesz
| x | | x | | 1+cosx | |
2cos2 |
| = 1+cosx ⇒cos |
| = ±p{ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
=====================================================
| x | |
jesli interesuje Cie wyprowadzenie wzoru na tg |
| to napisz |
| 2 | |
1 maj 19:56
5-latek: W sumie to go masz bo
| x | | sin(x/2) | |
tg |
| = |
| |
| 2 | | cos(x/2) | |
1 maj 19:59