funkcja liniowa
Maciek: Dane są wzory funkcji liniowych:
f(x) = 2x − 4, g(x)= x + 1, h(x)= ax − 7
a)Wyznacz równanie kolejnej prostej, której wykres jest porstopadły do wykresu funkcji f(x)
oraz przechodzi przez punkt (−4, 8).
b)Dla jakich a wykres funkcji f(x), g(x), h(x) przecinają sie w tym samym punkcie?
1 maj 18:21
Maciek: Ktoś coś ?
1 maj 19:01
5-latek: Do b) policz punkt przeciacia funkcji f(x) i g(x)
Potem porownaj z esoba np f(x) i h(x)
a) to standart
1 maj 19:09
Janek191:
![rysunek](rys/132124.png)
a) f(x) = 2 x − 4 A = ( − 4, 8)
Warunek prostopadłości
a
1*a
2 = − 1, czyli
Równanie dowolnej prostej prostopadłej
Ma przechodzić przez punkt A, więc
8 = 2 + b
b = 6
==================
1 maj 19:14