Oblicz współrzędne wierzchołka C.
Julka: Punkt A(−2;4) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, którego pole jest równe
20
AC=BC
Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y=x−2.
Oblicz współrzędne wierzchołka C.
Janek191:
A = ( − 2, 4)
B = ( a, a − 2)
C = ( b, b − 2)
x − y − 2 = 0
h − odległość A od danej prostej.
| | I 1*(−2) −1*(4) − 2 I | | 8 | |
h = |
| = |
| = 4√2 |
| | √2 | | √2 | |
Ma być
0,5 I BC I*h = 20 / *2
I BC I* 4
√2 = 40
I BC I = 5
√2
I AC I = I BC I ⇒ I AC I
2 = I BC I
2
( b + 2)
2 + ( b − 6)
2 = ) 5
√2)
2
b
2 + 4 b + 4 + b
2 − 12 b + 36 = 50
2 b
2 − 8 b − 10 = 0 / : 2
b
2 − 4 b − 5 = 0
( b − 5)*( b + 1) = 0
b = − 1 lub b = 5
więc
C = ( − 1, − 3) lub C = ( 5, 3)
B = ( a, a − 2)
I BC I
2 = I A C I
2
50 = (a + 1)
2 = ( a + 1)
2 = 2*( a
2 +2 a + 1) =2 a
2 + 4 a + 2
2 a
2 + 4 a − 48 = 0
a
2 +2 a − 24 = 0
Δ = 4 − 4*(−24) = 100
√Δ = 10
| | − 2 − 10 | |
a = |
| = − 6 lub a = 4 |
| | 2 | |
B = ( 4, 2)
========