funkcja liniowa
Paulina: Dane są punkty A(−2, −13) oraz B(1, 2)
a) napisz równanie prostej AB
b) Prosta AB przecina prostą y = −3x + 21 w punkcie C. Oblicz współrzędne punktu C
1 maj 18:10
Paulina: up
1 maj 18:33
Paulina: up
1 maj 19:01
5-latek: A TY co niewidoma czy niedowidzaca jestes ?
Nie potrafisz przez godzine podsatwic do wzoru ktory masz w ksiazce
1 maj 19:06
Paulina: o uj ale oburzony jakby nie wiadomo co to bylo
1 maj 19:17
5-latek: Wcale nie jestem oburzony
Poza tym moja corka ma tak na imie.
Nie dostaniesz prostszsego zadania no chyba ze pokoloruj slonia
https://matematykaszkolna.pl/strona/3423.html znajdz sobie tutaj jak sie piszse rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty
Napisz rownanie prostej AB
Potem przyrownaj te proste do siebie i wyznacz wspolrzedne punktu C
1 maj 19:22
5-latek: jednak czekasz na gotowe rozwiazanie
1 maj 20:17
Alky: 5−latek ja na przykład zawsze miałem problemy z kolorowankami, bo brakowało mi
cierpliwości i wyjeżdżałem za linię

Tu nie byłoby raczej takiego problemu, więc chyba
polemizowałbym co jest prostsze
1 maj 20:20
5-latek: Czesc
1 maj 20:22
Alky: 
Witam
1 maj 20:23
Jolanta: jest gotowy wzór na
prostą przechodząca przez dwa punkty,jezeli go nie znasz to mozesz rozwiązac układ rownan
równanie kierunkowe prostej y=ax+b
A(−2,−13) B=(1,2) w nawiasie pierwszy jest x drugi y
podstawiasz do wzoru
−13=−2a+b
2=a+b rozwiązujesz uklad rownan umiesz ?
1 maj 20:25
matura 2017:
aAB=5
AB: y=5(x−1)+2
AB: y=5x−3
========
y=5x−3 i y=−3x+21 ⇒ 8x=24 ⇒ x=3 to y=12
C(3,12)
======
1 maj 20:29