.
kamil852: witam, mam pytanie. kiedy stosujemy proporcje odwrotną a kiedy proporcję zwykłą?
1 maj 17:53
dociekliwy:
A co to jest Twoim zdaniem proporcja odwrotna ?
1 maj 17:55
dociekliwy:
Proporcja odwrotna do odwrotnej jest wprost proporcjonalna.
1 maj 17:57
kamil852: to rozumiem, tylko czy mógłbyś mi pokazać różnice na przykładzie?
1 maj 18:07
'Leszek: To zalezy od tresci zadania: proporcja prosta wyrazona jest wzorem : y = ax,
proporcja odwrotna : y = a/x
np. W ruchu jednostajnym droga rosnie proporcjonalnie do czasu S = v*t
w przemianie izotermicznej cisnienie rosnie odwrotnie proporcjonalnie do objetosci
p = a/V
1 maj 18:12
dociekliwy:
(a−1)−1 = a
1 maj 18:18