liczby zespolone
pingwinek120: Witam mam takie oto zadanko z liczb zespolonych , niebardzo wiem jak mam sie za to zabrać
..ktos by pomógł ?
Oblicz wartości wyrażeń
cos(1+i),
ln(1+i√3).
1 maj 17:43
1 maj 17:50
pingwinek120: w 1 wystarczy jak zapiszę to tak:
cos(1)cos(i)−sin(1)sin(i)=..?
1 maj 18:03
Pytający:
Absolutnie nie mam pojęcia, czy wystarczy (a jeśli pytasz, czy dobrze podstawiłeś do wzoru, to
tak, dobrze).
1 maj 18:24
'Leszek: ln(1+i√3)
z = 1 + i √3 , a = 1 , b = √3
| z | = √ a2 + b2 = 2
sin φ = b/|z| = √3/2
cos φ =a/|z| = 1/2
Czyli φ = π/3 , Arg = π/3
ln z = ln|z| + i*(Arg + 2kπ )
ln (1+i √3 ) = ln 2 + i*(π/3 + 2kπ )
1 maj 19:16
'Leszek: cos ( 1+i )
z = 1+i
a= 1 , b= 1
cos z = cos a * cosh b − i *sin a * sinh b = cos(1)*cosh(1) − i*sin(1)*sinh(1)
1 maj 19:25
pingwinek120: Dziękuję wam bardzo za pomoc
1 maj 22:16