Funkcja liniowa
Jarek: napisz rownanie prostej, przechodzącej przez punkt (3, −6) będącej wykresem funkcji liniowej,
która przyjmuje wartości dodatnie w przedziale (4, +∞)
1 maj 17:01
Omikron:
f(x) =ax+b
Skoro powyżej 4 przyjmuje wartości dodatnie to 4 jest miejscem zerowym. Czyli mamy:
f(4)=0 i f(3)=−6
Podstaw do wzoru funkcji i rozwiąż układ równań.
1 maj 17:03
Jarek: nie rozumiem, moze ktos pokazac ?
1 maj 17:25
Janek191:
![rysunek](rys/132121.png)
f(4) = 0 i f(3) = − 6
więc
4a + b = 0
3 a + b = − 6
−−−−−−−− odejmujemy stronami
a = 6
b = − 4 a = − 24
Odp. y = f(x) = 6 x − 24
=====================
1 maj 17:30