symetria środkowa
krzysiek: Obrazem prostej danej równaniem y = 3x − 5 w symetrii środkowej względem punktu O = (0,0) jest
prosta o równaniu
A) y = −3x − 5
B) y = −3x + 5
C) y = −13x + 5
D) y = 3x + 5
Może ktoś wyjaśnić i rozpisać?
1 maj 16:46
Janek191:
![rysunek](rys/132119.png)
x' = − x ⇒ x = − x '
y ' = − y ⇒ y = − y '
zatem mamy
− y ' = 3*( − x ') − 5 / *(−1)
y ' = 3 x ' + 5
Po opuszczeniu primów otrzymamy
y = 3 x + 5
==========
1 maj 17:17
krzysiek: Dziękuję bardzo dobry człowieku
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Czy w takim razie, prosta y = 3x − 5 względem przykładowego
punktu P = (3,0) miałaby równanie y = 3x − 15?
1 maj 17:45
mariusz4450: Hm?
1 maj 18:43
krzysiek: odświeżam
1 maj 21:25