Okrąg
ZeneX: Okrąg o równaniu x2+y2=4x przesunięto o wektor [−3,1], a następnie przekształcono przez
symetrię względem osi OX. Znajdź równanie obrazu otrzymanej krzywej. Udowodnij jeden z
zastosowanych wzorów.
24 sty 09:48
K.L: z jakiej jesteś szkoły?
25 sty 15:34
Paweł: W czym problem w zadaniu? Wyznaczyc rownanie okregu, przesunąć punkt S o wektor, nastepnie z
rysunku odczytac punt S' po symetri wzgledem osi Ox i tyle.
25 sty 15:37
Nesajem: i napisać równanie okręgu po przekształceniu
25 sty 16:08
Metin: Chodzi mi oto jak obliczyć promień tego okręgu, bo nie pamiętam a jakiś dziwny jest (4x)
25 sty 20:45
paziówna: musisz przekształcić...
x
2 + y
2 − 4x = 0
(x − 2)
2 − 4 + y
2 = 0
(x − 2)
2 + y
2 = 4
proszę
25 sty 21:16