równanie trygonometryczne
123siedem: rozwiąż równanie (4sin2 x − 1)sinx=cos2 x − 3sin2 x dla x ε (−π,0)
1 maj 16:08
MILETA: cos2x−3sin2x
=1−sin2x−3sin2x
=1−4sin2x
=−(4sin2x−1)
powinienes dac rade
1 maj 16:11
123siedem: (4sin2 x − 1)sinx = −(4sin2 x−1)
dzielę przez (4sin2 x − 1)
i wychodzi sinx = −1
w odpowiedziach jest że −1 i −1/2
co źle?
1 maj 17:12
Omikron: Nie możesz tak po prostu sobie podzielić.
To tak jakby było x=0 i byś podzielił przez x. Wychodzi 1=0 więc równanie nie ma rozwiązań.
A przecież rozwiązaniem jest 0!
Przerzuć na lewo, wyciągnij przed nawias.
1 maj 17:17