matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matematyka na studiach <3
No name :
rozwinąć w szereg Maclaurina następującą funkcję
4x
f(x)=
x+2
1 maj 15:27
No name :
up
1 maj 15:41
MILETA:
4x
4x+8−8
4(x+2)
8
1
1
=
=
−
=4−8*
=4+8*
x+2
x+2
x+2
x+2
x+2
−2−x
1
1
−x
−x
=4+8*
*
=4−4*(1+
+(
)
2
+....)
−2
1+x/2
2
2
x
x
2
x
3
=4−4*(1−
+
−
+....)
2
4
8
x
3
=4−4+2x−x
2
+
−..
2
x
3
=2x−x
2
+
−..
2
1 maj 15:54