funkcja kwadratowa
Jacek: Jeśli zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=−x2+6x+c jest przedział (−∞,4> to c jest
równe:
1 maj 15:22
Alky: −5
1 maj 15:31
1 maj 15:33
MILETA: nie
i podstawic
1 maj 15:34
Jacek: Coś źle liczę.
Δ=36−4(−1*c)
Δ=36+4c
4=−36+4c−4
Dobrze, czy gdzieś robię błąd?
1 maj 17:16
Alky: −Δ=−(36+4c)≠≠≠≠−36+4c
1 maj 17:32
Jacek: Przyznaję. Zgubiłem się. Nie zależy mi jedynie na wyniku, a na umiejętności rozwiązywania tego
typu zadań.
Gdybyś mógł rozpisać jak uzyskałeś wynik −5 to byłbym wdzięczny.
1 maj 17:36
Alky: Ja zrobiłem to tak:
Funkcja kwadratowa ma 1 ekstremum i w tym przypadku jest to maksimum równe 4.
Ekstremum funkcji kwadratowej czyli wartość w wierzchołku który jest tylko 1.
| | −b | |
Wzory p= |
| =3 , f(p)=(czyli wartość funkcji w tym punkcie, a więc ekstremum)=9+c |
| | a | |
Jak już masz policzne ekstremum w zależności od c i wiesz jednocześnie z treści, że jest ono
równe 4, to:
9+c=4
c=−5
MILETA zrobiła to tak:
wiemy do tego z treści, że q=4
no i dalej tak jak liczyłeś, tylko innym znakiem przy 4c
1 maj 18:04
Alky: | | −b | |
na początku p= |
| oczywiście |
| | 2a | |
1 maj 18:04