1 maj 15:13
Zdobywca: Czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak zabrać się za tą całkę ? L=M więc dziele licznik przez
mianownik i wychodzi mi z tego 1
1 maj 15:22
MILETA: będe pisal bez całki
x2−x+1 | | x2+x+1−2x | | x2+x+1 | | 2x | |
| = |
| = |
| − |
| |
x2+x+1 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
| 2x+1 | | 1 | |
=1− |
| + |
| |
| x2+x+1 | | x2+x+1 | |
| 1 | |
=1−ln|x2+x+1| + |
| <−−−jakis arcustangnes z podstawieniem |
| (x+0.5)2+0.75 | |
1 maj 15:23
MILETA: 1 | | 1 | |
| = |
| |
(x+0.5)2+0.75 | | (x+0.5 /√0.75)2+1 | |
1 maj 15:26
Zdobywca: Skąd się bierze to =2x?
1 maj 15:26
MILETA: | x+0.5 | |
i podstawienie y= |
| |
| √0.75 | |
1 maj 15:26
MILETA: gdzie?
1 maj 15:26
MILETA: no to wynika z równości x −2x= −x
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
(taki triczek)
1 maj 15:27
Zdobywca: Pierwsza całka na końcu jest odjęte −2x
1 maj 15:27
Zdobywca: już rozumiem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziękuję bardzo. Ach te triczki w tej matematyce
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Miłego dnia życzę
1 maj 15:28