liczba 4√2√2 do kwadratu ile jest równa?
Dawid: liczba 4√2√2 do kwadratu ile jest równa? W odpowiedziach jest, że 211/4, ale mi wychodzi 25,5
i jak sobie na kalkulatorze policzę to moja odpowiedź jest prawidłowa...
Najpierw zamieniam liczbę pod pierwiastek na 23/2 potem podnoszę do kwadratu 4 i usuwam
pierwiastek i wychodzi mi 16 razy 23/2 czyli 24 razy 23/2 czyli 24+3/2
1 maj 14:58
Dawid: to co jest po za wykładnikem powinno byc w nim, nie wiem czemu tak mi się zapisało
1 maj 14:59
Pytający:
x=4√2*21/2=22*23/4=211/4
x2=211/2
1 maj 15:06
Dawid: Czyli 2 do 5,5, wyszlo ci tak jak mi.
Najwyrazniej w ksiace jest blad
1 maj 15:11