trygonometria
Soph: Ile rozwiązań ma równanie sinx=2x ?
Poprawna odpowiedź to nieskończenie wiele, jednak nie rozumiem dlaczego. Wytłumaczyłby ktoś ?
1 maj 14:49
Alky: sinx∊<−1,1>
w tym przypadku sinx nigdy nie będzie ujemny, ale należy za to do przedziału (0,+∞).
W tym przedziale jest nieskończona ilość liczb. Niezliczenie dużo małych liczb. Na każdym nawet
najmniejszym odcinku tak jest.
1 maj 14:52
'Leszek: Zrob wykres funkcji f(x)= sin x , oraz g(x) = 2x i przekonasz sie , ze w przedziale
x ⊂ ( −∞ , 0) wykresy funkcji przecinaja sie dwukrotnie w kazdym przedziale
x⊂ ( −2π + 2kπ ; − π + 2kπ ) i k ⊂ C , wiec jest nieskonczenie wiele rozwiazan
rownania sin x = 2x
1 maj 16:44
Janek191:
1 maj 17:40