edzia: zad6
rozwiaz wielomniany
a)W(x)=2x3-3x2+5x-1
b)P(x)=2x2-3x+2
c)Q(x)=3x3+6x-1
I uporzadkuj wielomniany 3W(x)-P(x)+Q(x)
10 lis 13:36
coco:
pierwszy pomnóż przez 3 w drugim zmień znaki a trzeci bez ziany
i zredukuj wyrazy podobne i to wszystko

jasne

?
PWODZENIA


!
10 lis 16:30
edzia: nie jasne
10 lis 19:48
coco: Ale jesteś leniwiec

6x
3 -9x
2 + 15x -3 -2x
2 +3x -2 +3x
3 +6x -1 =
9x
3 - 11x
2 +24x -6 i tyle

! teraz jasne



?
10 lis 20:40
wioletta: 54
22 mar 16:36
katarzyna:
mam problem z matematyka a wsumie to z wielomianami pomoze mi ktos
29 paź 21:35
katarzyna: Dany wielomian W(x) rozłóż na czynniki, podaj jego pierwiastki
c )W(x)=x do potegi 5−x do potegi 3−2x do potegi 2+2
d)W(x)=x do potegi 5 +x do potegi 4 +x do potegi 3 +x do potegi 2 − 2x − 2
30 paź 20:35