Jak liczyć parametry w wielomianach?
Lora: Jak się wyznacza wartości parametru w wielomianach?
Np. Dany jest wielomian x5−x4+nx{3}+kx+m
wyznacz wartości parametrów k, m i n dla których reszta z dzielenia wielomianu przez wielomian
(x2−1)(x−2) jest równa x−4
wiem, że muszę zapisać wielomian jako (x−1)(x+1)(x−2)g(x)+x−4
w(1)= n+k+m
w(−1)=−2−n−k+m
w(2)16+8n+2k+m
wiem, że muszę zrobić z tego układ równań tylko nie wiem co jeszcze będzie m tutaj potrzebne,
gdyby ktoś mógł mi jakoś ogólnie wytłumaczyć jak robić takie zadania to byłabym mega wdzięczna
1 maj 14:36
'Leszek: Oraz W(1) = R(1) = −3
W(−1) = R(−1)=−5
W(2)=R(2) = −2
i rozwiaz uklad rownan ,powodzenia !
1 maj 18:48
Lora: to tak to trzeba przyrównywać... I wszystko jasne
2 maj 19:12