trygono
trygonometria: Jak algebraicznie rozwiązać
1 maj 14:00
trygonometria: refresh
1 maj 14:29
Alky: sin(60−x)=sin45 v sin(60−x)=sin135
60−x=45 v 60−x=135
x=15 v x=−75
sinus jest funkcją okresową.Okres wynosi 2π, więc
x=15+2kπ v x=−75+2kπ
Ostatecznie
| π | | 5 | |
x={ |
| +2kπ, |
| π+2kπ} k∊N |
| 12 | | 12 | |
1 maj 15:22
trygonometria: przecież to jest źle
1 maj 15:35
trygonometria: 1/2 to sin 30 xD
1 maj 15:35
Alky: em no pewnie że jest źle. Zastój w mózgu
![](emots/2/jezyk1.gif)
No ale zawsze jest tok rozumowania. Pomyliłem się i zrobiłem jaky sin45 był 1/2. Wiadomo o co
chodzi tak czy inaczej. Masz przedstawiony tok rozumowania który chyba jest właściwy. Zmień
sobie liczby
1 maj 15:37
zef:
π | | π | | π | | 5π | |
| −x= |
| +2kπ lub |
| −x= |
| +2kπ |
3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ , k∊C |
| 6 | | 2 | |
1 maj 15:40
trygonometria: ogarniam, dzieki
1 maj 15:41