Nierówność z parametrami
Lana: Dla jakich wartości a,b funkcja f(x) = x2 − ax − b jest mniejsza od 0?
1 maj 12:49
powrócony z otchłani:
Δ<0 −−− rozwiazujesz
1 maj 13:15
Endarog: Czemu delta ma być mniejsza od zera? Czy to gwarantuje, że fukcja jest mniejsza od zera?
1 maj 13:16
zef: Brak parametrów a,b aby f(x)<0 dla x∊R, ponieważ współczynnik przy "x2" jest dodatni.
1 maj 13:19
'Leszek: Wlasnie , warunek podany dla Δ < 0 jest niewlasciwy , bo wowczas wszystkie wartosci
funkcji f(x) > 0 dla x= R
Δ = a2 + 4b
1 maj 13:20