Udowodnij, że każda liczba całkowita k,
prsa: Udowodnij, że każda liczba całkowita k, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2, ma tę
własność, że
reszta z dzielenia liczby 3k2 przez 7 jest równa 5
I robie to tak:
tresc zadania probuj rozpisac na wzorach wiec:
k/7=x+2, i po przemnozeniu przez 7 stronami wychodzi k=7x+14 ? Dlaczego moje rozumowanie
jest zle − poprawnie ma byc k=7x+2 ? Pozdrawiam
1 maj 11:51
Tadeusz:
dokładnie
1 maj 12:07
Benny: k=7l+2
3k2=3(49l2+28l+4)=7(21l2+12l+1)+5=7m+5
1 maj 12:21
'Leszek: Popatrz na dzielenie liczb z reszta :
16 = 7*2+2
23 =7*3 +2
65 = 7*9 + 2
Czyli : k = 7*x + 2
Zatem : 3k2 = 3*(7*x +2)2 = .......
1 maj 12:25