Równanie wykładnicze z ciągiem
Marcin: Rozwiąż równanie:
| √100 * 5x +5 | |
5x + 5x−2 + 5x−4 + ... = |
| |
| 24 | |
1 maj 11:06
Kacper:
Lewa strona to szereg geometryczny, który jest zbieżny, gdy... (dopowiedz sobie).
1 maj 11:16
Marcin: Gdy suma ciągu będzie równa temu po prawej, jednak nie wiem jak to przekształcić
1 maj 11:27
Tadeusz:
nie ma tu żadnego gdy
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Iloraz jest tu ściśle określony kolejnymi wyrazami
a
1=5
x q=5
−2
1 maj 11:53
Tadeusz:
5
x+2=
√100*5x+5 ⇒ 5
2x+4=100*5
x+5
podstawiaj i licz
1 maj 12:01