tekstowe
gra: Witam, pomoże ktoś wskazać gdzie robię błąd?
Turysta zwiedzał zamek stojący na wzgórzu. Droga łącząca parking z zamkiem ma długość 2,1 km.
Łączny czas wędrówki turysty z parkingu do zamku i z powrotem, nie licząc czasu poświęconego
na zwiedzanie, był równy 1 godzinę i 4 minuty. Oblicz, z jaką średnią prędkością turysta
wchodził na wzgórze, jeżeli prędkość ta była o 1 km/h mniejsza od średniej prędkości, z jaką
schodził ze wzgórza.
S
1 = V
1 + t
1
S
2 = V
2 + t
2
S
1 = 2,1
S
2 = 2,1
V
1 = V
2 − 1
| | 16 | |
{ 2,1 = (V2 − 1)( |
| = t2) |
| | 15 | |
{ 2,1 = V
2 * t
2
| | 16 | | 16 | |
2,1 = |
| V2 − V2*t2 − |
| + t2 |
| | 15 | | 15 | |
| | 16 | | 16 | | 2,1 | |
2,1 = |
| V2 − 2,1 − |
| + |
| |
| | 15 | | 15 | | V2 | |
| | 16 | | 16 | | 2,1 | |
0 = |
| V2 − 4,2 − |
| + |
| / * 15V2 |
| | 15 | | 15 | | V2 | |
0 = 16V
22 − 63V
2 − 16V
2 + 31,5 /*2
0 = 32V
22 − 158V
2 + 63
I z delty wychodzą jakieś głupoty... Co robię źle?
1 maj 07:16
5-latek: S1− v1*t1
S2= v2*t2
1 maj 08:39
5-latek: S1=v1*t1
1 maj 08:39
gra: Tam z tym + ma być właśnie znak *, więc w tym nie mam błędu bo pisałem potem dobrze
1 maj 13:57
'Leszek: Pomyliles predkosci v1 z v2
Rownania :
v2 gdy wchodzi oraz t2
S= v1*t1
S = v2 *t2
oraz t1 + t2 = 16/15
v2 = v1 − 1
Czyli :
2,1 = v2 * t2
2,1 = v1*t1 = ( v2 +1)(16/15 − t2 )
Teraz bedzie dobrze , sprawdz !
1 maj 14:48
gra: Okej, wychodzi dobrze! Dzięki!
Ale mam pytanie dlaczego właśnie trzeba było zamienić, że:
v2 = v1 − 1
v2 +1
A nie tak jak ja zrobiłem?
Bo ja oznaczyłem wchodzenie turysty V1 a schodzenie V2
I jeśli "z jaką średnią prędkością turysta
wchodził na wzgórze, jeżeli prędkość ta była o 1 km/h mniejsza od średniej prędkości, z jaką
schodził ze wzgórza."
To wydawało mi się że od Wchodzenia odjąć 1 bo mniejsza prędkość a do schodzenia(V2) będzie
V1 + 1 bo Prędkość wchodzenia + 1 (szybciej)
1 maj 16:08
'Leszek: Zeby nie mylilo sie zawsze stosuj krotki opis , objasnienia zwlaszcza na maturze !
1 maj 16:13
gra: Okej, ale skąd miałem się domyślić która prędkość jest która?
1 maj 16:17
'Leszek: To Ty sam wprowadzasz oznaczenia np. v2 gdy wchodzi oraz t2 czas wejscia
i.t.d Sa zadania ktore wymagaja pewnej wlasnej inwencji , kreatywnosci , to sa
ciekawsze zadania !
1 maj 16:24
gra: No okej, a co w przypadku Gdy jako v1 chciałbym oznaczyć prędkość gdy wchodzi
Ja właśnie wtedy pomyślałem że jeśli prędkość wchodzenia była o 1 mniejsza od schodzenia a:
v1 = prędkość wchodzenia
v2 = prędkość schodzenia
to:
v1 = v2 − 1
1 maj 23:07
gra: Leszek, wiesz może?
2 maj 16:18
'Leszek: Skup sie i zdecyduj sie na poprawne oznaczenia :
v
1 − predkosc podczas wchodzenia , t
1 − czas wchodzenia
v
2 − predkosc podczas schodzenie , t
2 − czas schodzenia
S= 2,1 km
S = v
2 *t
2 oraz v
2 = v
1 + 1 , oraz t
2 = 16/15 − t
1
Czyli : 2,1 = ( v
1 + 1)*(16/15 − 2,1/v
1)
dla latwiejszego liczenia podstaw v
1 = x , x> 0
Po przeksztalceniach otrzymasz rownanie kwadratowe:
(16/15)*x
2 − (47/15)*x − 2,1 = 0 ⇒ x = 3,5 km/h
2 maj 18:20
gra: Ok dzięki bardzo
2 maj 18:54