2 | ||
Znajdz rownanja stycznej do wykresu f(x)= x− | ktlra jest prostopadla do prostej | |
x2 |
2 | ||
okreslonej rownankem y= − | x+1 | |
3 |
3 | ||
Wyznaczylem sobie a= | Obliczylem pochodna= 1+4x−3 ale wgl nie chce mi wyjsc ten | |
2 |
3 | 3 | |||
wynik... Wychodzi mi y= | x− | |||
2 | 2 |
5 | ||
wg. odpowiedzi wynik to − | ||
2 |
2 | ||
Nasza styczna ma być prostopadła do y = − | x + 1 | |
3 |
3 | ||
Zatem z warunku prostopadłości prostych a = | ||
2 |
3 | ||
y = | x + b | |
2 |
4 | ||
f'(x) = | + 1 | |
x3 |
4 | 3 | ||
+ 1 = | , stąd | ||
x03 | 2 |
3 | ||
f(2) = | ||
2 |
3 | 3 | ||
*2 + b = | |||
2 | 2 |
3 | ||
3 + b = | ||
2 |
3 | ||
b = − | ||
2 |
3 | 3 | |||
y = | x − | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |