matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura
matuŚ:
W urnie znajdują sie kule białe i czarne. Jeżeli dołożymy kulę białą, to prawdopodobieństwo
1
wylosowania kuli czarnej wynosi
. Jeżeli z kolei wyjmiemy jedną kule białą, to
2
2
prawdopodibenstwo tego samego zdarzenia wynosi
. Ile jest kul białych i czarnych w
3
urnie?
30 kwi 23:09
Pytający:
b − liczba białych kul c − liczba czarnych kul Z treści:
c
1
=
⇒ b=c−1
(b+1)+c
2
c
2
c
2
=
⇒
=
⇒ c=4, b=3
(b−1)+c
3
(c−1−1)+c
3
1 maj 00:59
krzysio:
dzieki
1 maj 13:33