Prawdopodobieństwo
typek: Proszę o spojrzenie
Jest zadanko:
Rozważmy rzut sześcioma kostkami do gry, z których każda ma inny kolor.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że uzyskany wynik rzutu spełnia
jednocześnie trzy warunki:
− dokładnie na dwóch kostkach otrzymano po jednym oczku
− dokładnie na trzech kostkach otrzymano po 6 oczek
− suma wszystkich oczek jest parzysta
Mamy 3 razy po sześć oczek, 2 razy po jednym oczku i raz 2 lub 4 oczka (bo suma musi być
parzysta, a suma tych co już wypadły wynosi 20 oraz 6 nie może wypaść więcej niż 3 razy)
Gdyby to były normalne kostki to wszystko byłoby tak:
Ω = 6
6 = 46 656
| | 120 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 46656 | | 1944 | |
Ale w zadaniu jest podane, że kostki mają różne kolory, a jak dobrze rozumiem szóstki na
żółtej, zielonej i niebieskiej kostce to nie to samo co szóstki na różowej, białej i zielonej.
(na przykład)
Zatem jak to policzyć?