matematykaszkolna.pl
prosotpadloscian PrzyszlyMakler: rysunekDany jest prostopadłościan o krawędziach długości 5,2,1. Oraz sześcian [rys]. Wyznacz cosinus kąta między przekątnymi prostopadłościanu i sześcianu wychodzącymi z wierzchołka A. Ja to zrobiłem tak. Wydaje mi się, że przekątna prostopadłościanu, przekątna sześciuanu i przekątna podstawy prostopadłościanu pomniejszona o przekątną podstawy sześcianu tworzą trójkąt i z niego chciałem obliczyć coinus. No to niebieska linia = 292 czerwona− 3 zielona 30 stosuje tw. cosinusów i albo popełniam błąd logiczny, albo jest błąd w odpowiedzi albo błąd rachunkowy (ale liczyłem 3 razy więc chyba nie...) Czy to jest dobry schemat na to zadanie? I czy chciałoby się komus policzyć? W odp. jest
 410 

15 
30 kwi 21:13
Omikron: rysunekNa rysunku widok od góry. Moim zdaniem złą długość niebieskiej linii podałeś, bo to nie jest przekątna podstawy prostopadłościanu pomniejszona o przekątną podstawy sześcianu.
30 kwi 21:25
PrzyszlyMakler: racja.. to nie wiem jak to zrobić
30 kwi 21:26
Omikron: Skorzystaj z tego rysunku, który zrobiłem, dorysuj odcinek jeden i wprowadź liczby odpowiednie. Wyjdzie z Pitagorasa.
30 kwi 21:28
PrzyszlyMakler: dorysowtwanie odcinków to moja zmora hmm. Czy długość niebieskiej linii to będzie 42 + 12 = niebieska2?
30 kwi 21:33
Omikron: rysunekx2=1+42 Czyli tak jak napisałeś.
30 kwi 21:39
PrzyszlyMakler: Super. Muszę więcej myśleć. Nie wiem dlaczego założyłem, że to będzie współliniowe z przekątną podstawy szescianu Dziekuje za pomoc
30 kwi 21:41
Omikron: emotka
30 kwi 21:44