prosotpadloscian
PrzyszlyMakler:
![rysunek](rys/132107.png)
Dany jest prostopadłościan o krawędziach długości 5,2,1. Oraz sześcian [rys]. Wyznacz cosinus
kąta między przekątnymi prostopadłościanu i sześcianu wychodzącymi z wierzchołka A.
Ja to zrobiłem tak.
Wydaje mi się, że przekątna prostopadłościanu, przekątna sześciuanu i przekątna podstawy
prostopadłościanu pomniejszona o przekątną podstawy sześcianu tworzą trójkąt i z niego
chciałem obliczyć coinus.
No to niebieska linia =
√29 −
√2
czerwona−
√3
zielona
√30
stosuje tw. cosinusów i albo popełniam błąd logiczny, albo jest błąd w odpowiedzi albo błąd
rachunkowy (ale liczyłem 3 razy więc chyba nie...)
Czy to jest dobry schemat na to zadanie? I czy chciałoby się komus policzyć? W odp. jest
30 kwi 21:13
Omikron:
![rysunek](rys/132109.png)
Na rysunku widok od góry.
Moim zdaniem złą długość niebieskiej linii podałeś, bo to nie jest przekątna podstawy
prostopadłościanu pomniejszona o przekątną podstawy sześcianu.
30 kwi 21:25
PrzyszlyMakler: racja..
![](emots/2/kwasny.gif)
to nie wiem jak to zrobić
30 kwi 21:26
Omikron: Skorzystaj z tego rysunku, który zrobiłem, dorysuj odcinek jeden i wprowadź liczby odpowiednie.
Wyjdzie z Pitagorasa.
30 kwi 21:28
PrzyszlyMakler: dorysowtwanie odcinków to moja zmora
hmm.
Czy długość niebieskiej linii to będzie 42 + 12 = niebieska2?
30 kwi 21:33
Omikron:
![rysunek](rys/132111.png)
x
2=1+4
2
Czyli tak jak napisałeś.
30 kwi 21:39
PrzyszlyMakler: Super. Muszę więcej myśleć. Nie wiem dlaczego założyłem, że to będzie współliniowe z przekątną
podstawy szescianu
![](emots/2/kwasny.gif)
Dziekuje za pomoc
30 kwi 21:41
Omikron:
30 kwi 21:44