Wartości własne i wektory własne macierzy
Omikron:
Niech A= [−1 2 1 ]
[ 1 1 2 ]
[ 0 2 2 ]
a) Wyznaczyć wartości własne macierzy A.
b) Wyznaczyć wA(A)x*, gdzie wA jest wielomianem charakterystycznym macierzy A, a x*
jest wektorem własnym odpowiadającym dodatniej wartości własnej macierzy A.
W a wychodzą trzy wartości własne:
φ1= 0
φ2=1−2√2
φ3=1+2√2
Nie mam pomysłu jak zrobić polecenie b, mogę prosić o pomoc?
30 kwi 20:45
jc: WA(A) = 0 (twierdzenie Caleya−Hamiltona).
Jak chcesz możesz liczyć krok po kroku.
φ1, φ2, φ3 = wartości własne. Poniżej pomijam macierz jednostkową po φi.
W(A) = (A − φ1)(A − φ2)(A − φ3)
W(A) x1 = (A − φ1)(A − φ2)(A − φ3) x1
= (A − φ2)(A − φ3) (A − φ1) x1
= (A − φ2)(A − φ3) (Ax1 − φ1x1)
= (A − φ2)(A − φ3) (φ1x1 − φ1x1) = 0
Z pozostałymi wektorami własnymi tak samo.
30 kwi 20:54
Omikron: Jedno twierdzenie wszystko pięknie załatwia.
Dziękuję
30 kwi 21:02