30 kwi 18:41
Tadeusz:
chłopie ...zgaduj zgadulę tu urządzasz
![](emots/2/pytajnik.gif)
Wpisz porządnie tutaj to zadanie
30 kwi 18:46
fenix: przecież jest treść zadania pod linkiem. zad 5
30 kwi 18:48
Tadeusz:
to zobacz sobie to zdjęcie
G.... z niego można odczytać
30 kwi 18:51
fenix: Ciąg geometryczny an ma 100 wyrazów i są one liczbami dodatnimi. Suma wszystkich wyrazów
o numerach nieparzystych jest 100 razy większa od sumy wyrazów o numerach parzystych oraz
loga1+loga2+loga+3+...+loga100=100. Oblicz a1.
30 kwi 18:57
Tadeusz:
Ciąg wyrazów nieparzystych określają
a
1 i iloraz q
2 ilość wyrazów 50
Ciąg wyrazów parzystych
a
1q i iloraz q
2 ilość wyrazów 50
| 1−(q2)50 | |
Sparz=a1*q* |
| |
| 1−q2 | |
| 1 | |
z tego a1=100a1q ⇒ q= |
| |
| 100 | |
Skoro loga
1+loga
2+loga
3+...loga
100=100
log(a
1*a
2*a
3...*a
100)=100 ⇒ a
1*a
2*a
3*...*a
100=10
100
(a
1)
100*q
4950=10
100
a
1100*10
−9900=10
100
a
1100=10
10000 ⇒ a
1=10
100
30 kwi 19:38
Tadeusz:
oczywiście potęgę 4950 dla q policzysz jako sumę ciągu arytmetycznego
30 kwi 19:42
fenix: Dzięki panie Tadeuszu,
niezauważyłem że a2 można zapisać jako a1q.
30 kwi 20:46
Tadeusz:
30 kwi 21:19