Prawdopodobieństwo
Zdzisław: | | k | |
Prawdopodobieństwo wylosowania ze zbioru Z={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} liczby k jest równe |
| . |
| | 28 | |
Ze zbioru Z losujemy po kolei dwie liczby, nie zwracając wylosowanej. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia: suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą, jeśli wiadomo, że liczby te nie są
podzielne przez 3. Czy mógłby mi ktoś pomóc tym zadaniem? Nie rozumiem też o co chodzi z tym
Zdarzenie A−Suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.
Zdarzenie B−wylosowane liczby są niepodzielne przez 3.
A∩B={(1,5),(5,1),(1,7),(7,1),(2,4),(4,2),(5,7),(7,5)} →
|A∩B|=8
Teraz trzeba obliczyć moc zbioru B:
B={(1,2)(1,4)(1,5)(1,7)(2,1)(4,1)(5,1)(7,1)(2,4)
(4,2)(2,5)(5,2)(2,7)(7,2)(4,5)(5,4)(4,7)(7,4)(5,7)(7,5)}
|B|=20
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | 8 | | 2 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | | 20 | | 5 | |
| | 55 | |
W odpowiedzi jest |
| , gdzie robię błąd? |
| | 133 | |
Pytający:
Swoją drogą odpowiedź 55/133 jest błędna.
Oznaczmy przez f(k
1,k
2) prawdopodobieństwo wylosowania pary liczb (k
1,k
2) lub (k
2,k
1),
wtedy mamy:
P(A∩B)=f(1,5)+f(1,7)+f(2,4)+f(5,7)
P(B)=f(1,2)+f(1,4)+f(1,5)+f(1,7)+f(2,4)+f(2,5)+f(2,7)+f(4,5)+f(4,7)+f(5,7)
| | k1 | | k2 | | k2 | | k1 | | k1k2 | |
Jeśli przyjmiesz, że f(k1,k2)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| , |
| | 28 | | 28 | | 28 | | 28 | | 14*28 | |
| | 55 | |
to faktycznie wyjdzie Ci wynik |
| . |
| | 133 | |
Jednak poprawnie powinno się liczyć:
| | k1 | | k2 | | k2 | | k1 | |
f(k1,k2)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 28 | | 28−k1 | | 28 | | 28−k2 | |
| | k1k2 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| + |
| ), a wtedy wynik to: |
| | 28 | | 28−k1 | | 28−k2 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(5(1%2F27%2B1%2F23)%2B7(1%2F27%2B1%2F21)%2B8(1%2F26%2B1%2F24)%2B35(1%2F23%2B1%2F21))%2F(2(1%2F27%2B1%2F26)%2B4(1%2F27%2B1%2F24)%2B5(1%2F27%2B1%2F23)%2B7(1%2F27%2B1%2F21)%2B8(1%2F26%2B1%2F24)%2B10(1%2F26%2B1%2F23)%2B14(1%2F26%2B1%2F21)%2B20(1%2F24%2B1%2F23)%2B28(1%2F24%2B1%2F21)%2B35(1%2F23%2B1%2F21))