Pytanie techniczne
Behemot: Hejka, mam do was pytanie, bo zaczyna mnie pewien problem do dość dużego poirytowania
doprowadzać.
Kiedy mam policzyć długość odcinka o końcach we współrzędnych np: A (−1,4), B (−1, 2x
2+2), to
mogą mi wyjść dwa wyniki, 2x
2−2 albo −2x
2+2 w zależności od tego, którą współrzędną podam
pierwszą. I potem kiedy mam z tego wyliczyć nierówność, to w jednym przypadku wychodzi x
2>1,
a w drugim x
2<1
Pewnie banalna sprawa, ale byłbym wdzięczny jakby mógł mi ktoś wyjaśnić jak temu zapobiec, bo
przez to wychodzą mi herezje w zadaniu z pochodną.
30 kwi 18:22
dociekliwy:
Podaj treść zadania, a nie swoje mętne wynurzenia.
30 kwi 18:27
Behemot: Rozważamy wszystkie prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB, gdzie
A = (−1, 4) i B = (1, 4), a pozostałe dwa na paraboli o równaniu y=2x2+2. Wyznacz wymiary tego
z prostokątów, który ma największe pole. Oblicz to pole.
30 kwi 18:32
Tadeusz:
przy tych współrzędnych A i B to te sam punkt
30 kwi 18:32
Behemot: No tak, powinno być A (−x, 4) B (−x, 2x2+2)
30 kwi 18:35
Tadeusz:
wypisujesz brednie i marnujesz czas innych
30 kwi 18:39
Behemot: Widze że nic tu po mnie
30 kwi 18:46
Tadeusz:
chyba masz rację ... Ty nawet treści zadania nie potrafisz przepisać ... i to jest problem
30 kwi 18:47