Prawdopodobieństwo warunkowe
Gustaw: Ze zbioru X = {x: x ∊ C i |x−1| ≤ 4} losujemy dwa razy (ze zwracaniem) po jednej liczbie.
Oznaczmy te liczby w kolejności losowania a oraz b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
para liczb (a, b) jest rozwiązaniem nierówności y−x+2>0, jeżeli wiadomo, że liczba b jest
nieujemna.
30 kwi 17:52
dociekliwy:
Potrafisz określić zbiór X ?
30 kwi 18:03
Sigma: Zbiór x : odległość od 1 jest mniejsza lub równa od 4 czyli x∊<−3,5> przy czym uwzględniamy
tylko liczby całkowite
30 kwi 18:11
Gustaw: Tak, zbiór to bez problemu, bardziej mnie dalsza część interesuje.
30 kwi 20:25
Pytający:
a∊{−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5}
b∊{0,1,2,3,4,5}
|Ω|=9*6=54
Pary (a,b)
nie spełniające nierówności b>a−2:
(5,3)
(5,2),(4,2)
(5,1),(4,1)(3,1)
(5,0),(4,0)(3,0),(2,0)
30 kwi 20:39
Pytający:
30 kwi 20:42
dociekliwy:
|Ωl= 9*9
30 kwi 20:56