Jaka jest objętość
Martin: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach równych a i o kącie między
nimi α. Ściany boczne ostrosłupa nachylone są do podstawy pod kątem β. Obliczy objętość
tego ostrosłupa.
Bok trójkąta w podstawie wyszedł mi a√2−2cosα
h podstawy √2/2a √1+cosα
i pole podstawy wyszło mi z tego 1/2a2sinα
ale jak teraz uzależnić wysokość? gdyby to był trójkąt równoboczny to nie byłoby problemu
sinβ = H/hb
30 kwi 17:14
Mila:
![rysunek](rys/132099.png)
Spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego w ΔABC.
1)
|AB|=a
√2−2cosα
2a+a√2−2cosα | | a2sinα | |
| *r= |
| ⇔(2+√2−2cosα)*r=a*sinα |
2 | | 2 | |
2)
W ΔSOE:
H=r*tgβ
V=..
30 kwi 17:49