Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω oraz P(B)>0. Wykaż, że
cerisier: Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω oraz P(B)>0
Wykaż, że
P(AIB) − P(AIB) * P(B') + P(A') ≤ 1
(P(AIB) to prawdopodobieństwo warunkowe)
30 kwi 16:08
Benny: P(A|B)−P(A|B)+P(A∩B)+1−P(A)≤1
P(A∩B)−P(A)≤0
P(A)=P(A∩B)+P(A∩B')
P(A∩B)−P(A∩B)−P(A∩B')≤0
P(A∩B')≥0
a to jest zawsze prawdziwe
30 kwi 16:19
cerisier: Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dobrze rozumiem, że P(AIB) * P(B') = P(AIB) + P(A∩B) ?
30 kwi 16:26
Benny: P(B')=1−P(B)
| | P(A∩B) | |
P(A|B)*P(B')=P(A|B)*(1−P(B))=P(A|B)− |
| *P(B)=P(A|B)−P(A∩B) |
| | P(B) | |
30 kwi 16:38
cerisier: Dziękuję, już wszystko rozumiem
30 kwi 16:45