granica lim
joko: | | (mx2+2x+3)3 | | mx+2 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| + |
| |
| | 4x6+3x4+2 | | x+2 | |
Znajdź taką wartość parametru m aby lim
∞ f(x)= −4
30 kwi 15:12
Adamm: | | (mx2+2x+3)3 | | mx+2 | |
limx→∞ |
| + |
| = |
| | 4x6+3x4+2 | | x+2 | |
| | (m+2/x+3/x2)3 | | m+2/x | |
=limx→∞ |
| + |
| = |
| | 4+3/x2+2/x6 | | 1+2/x | |
=m
3/4+m
m
3+4m+16=0
m
3+8+4m+8=0
(m+2)(m
2−2m+4)+4(m+2)=0
(m+2)(m
2−2m+8)=0
m=−2
30 kwi 15:16
joko: | |
| Jak skróciłeś x2 z x6 bez reszty? |
| |
30 kwi 15:21
Adamm: joko, tam zapisałeś źle
w mianowniku masz x6 a nie x2
30 kwi 15:22
Adamm: w liczniku, przepraszam
30 kwi 15:22
joko: Normalnie gdybym nie miał nawiasu podniesionego do ()3 to musiałbym wyciągnać x2, ale ta 3
podnosi potęgę i mam x6 tak?
30 kwi 15:25
Adamm: tak
30 kwi 15:27
joko: dzięki wielkie
30 kwi 15:32