pochodna monotoniczność
smolar: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f(x)=4x+9x
Ekstrema mi wychodzą dla x = −{3}{2} i x = {3}{2}, ale w odpowiedziach jest jeszcze −12 i 12.
Żeby dobrze wyszło mam policzyć granicę przy 0, gdzie wykres się zrywa, czy co innego zrobić?
30 kwi 14:33
Adamm: to można zrobić za pomocą nierówności między średnimi
dla x>0
przy czym równość zachodzi gdy 4x=9/x ⇒ x=3/2
dla ujemnych za to mamy
f(−x)=−4x−9/x≤−2
√4x*9/x=−12
przy czym równość zachodzi również gdy x=3/2 czyli −x=−3/2
mamy 2 ekstrema
−12 oraz 12 to jedynie wartości funkcji w tych punktach
30 kwi 14:42