zad
PrzyszlyMakler: Punkty A i B są punktami współlnymi prostej x + y −5= 0 oraz okręgu (x−2)2 + (y−1)2 = 20
na okręgu wyznacz taki punkt C aby pole trójkąta ABC było jak największe.
A(0,5)
B(6,−1)
Prosta AB: y=−x+5
Prosta zawierająca wierzchołek C = y=x + b
Jak udowodnić, że aby pole było największe wysokość musi przechodzic przez środek okręgu?
30 kwi 14:24
5-latek:
![rysunek](rys/132095.png)
Cos nie tak
30 kwi 14:35
PrzyszlyMakler: ale promień narysowanego przez Ciebie okręgu ma długość 6, a tego w zadaniu ma ok. 4,5
30 kwi 14:38
5-latek: No to ktorys punkt nie pasuje
30 kwi 14:39
PrzyszlyMakler: (x−2)2+(−x +5 − 1)2 = 20
x2 −4x + 4 (−x +4)2 = 20
x2 −4x + 4 +16−8x +x2 = 20
2x2 −12x=0
2x(x−6) = 0
x= 0 v x=6
y=−x + 5
A(0,5) B (6, −1)
Nie wiem co Ci nie pasuje, moim zdaniem wszystko jest dobrze.
30 kwi 14:42
PrzyszlyMakler: #pomocy. Wydaje mi sie logiczne, że to musi przechodzic przez środek, jednak chciałbym
"fachowego uzasadnienia"
30 kwi 15:11
5-latek:
![rysunek](rys/132102.png)
Zrobilem inny rysunek(inne kratki ) i wyszlo ok
tam tez byl r≈4,5 bo S= (2,1) a nie S=(0,0)
Jest takie twirdzenie
Prostopadla wykreslona ze srodka okregu do cieciwy dzieli ja na polowy
Niebieskie kropki obrazuja polozenie punktu C
Zeby to pole tego trojkata bylo najwiekszse to wysokosc musi byc najiewksza przy danej
podstawie
Kiedy ta wysokosc bedzie najwieksza ?
Kiedy cieciwa bedzie podzielona na polowy i dostaniemy trojkat rownoramienny (tutaj
30 kwi 18:52
5-latek: Moze jeszce spojrzy Mila Po zdrawiam lub Eta
30 kwi 19:03
PrzyszlyMakler: ok, dzięki
30 kwi 19:08
Eta:
![rysunek](rys/132106.png)
Nie ma potrzeby wyznaczania współrzędnych punktów A i B
bo:
Pole trójkąta jest największe przy danej podstawie AB
wtedy gdy długość wysokości h
AB jest największa
a to ma miejsce gdy wysokość zawiera się
w prostej
p prostopadłej do
k i przechodzącej przez środek S okręgu
Szukany punkt C leży właśnie na tej prostej
p
S(2, 1) k: y=−x+5 to
p : y=(x−2)+1 ⇒ y=x−1
rozwiąż układ równań prostej
p z okręgiem
otrzymasz dwa punkty C ( jeden odrzuć , bo nie spełnia warunków zadania
......................
powodzenia
Odp: C(2−
√10,1−
√10) ( o ile się nie pomyliłam w obliczeniach
============
30 kwi 20:56
PrzyszlyMakler: Eto!
Ale ja to wiem, ja chciałem dowód, że musi przechodzić przez środek okręgu
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
Pozdrawiam.
30 kwi 21:15
Eta:
Czytaj początek wpisu............ ( masz uzasadnienie!
30 kwi 21:26